Dlhý názov neznamená, že je to komplikované 🙂 Je to moja obľúbená plnená paprika, ale inak ako s bravčovým mletým mäskom a ryžou. Ako povedala kamarátka Maťa, chutilo jej to ako klasická plnená paprika. Len pri tejto sme vynechali dva zdroje sacharidov – bielu ryžu a zemiaky. Namiesto nich som použila quinou [kinvu] a karfiol. Vďaka tomu som toto jedlo s vysokým glykemickým indexom skrotila 🙂 Namiesto quinoy môžete dať prípadne hnedú či červenú ryžu.
Z tohto pripravíte 6 – 9 porcií.
Plnená paprika a guľky:
650 g pomleté morčacie mäso (prsia)
2 vaječné bielky
1 strúžik cesnaku, pretlačený
120 g quinoy [kinvy] (uvariť v 240 ml vode + soľ , 20 – 25 minút)
soľ a korenie
1 zelená paprika
Dáme si variť quinou. Prsia si pomelieme, pridáme vaječené bielka, prelisovaný cesnak, soľ a korenie. Keď quinoa trochu vychladne vmiešame ju do mäska. Naplníme vyčistenú papariku. Z ostatnej mäsovej zmesi robíme guľky. Dávkovačom na zmrzlinu robíme guľky a dávame ich na plech. Pečieme 25 minút pri 200 stupňoch.
Paradajková omáčka:
1 PL masla alebo ghee
2 veľké cibule nakrájané nadrobno
1 sklená fľaša ( 660 ml) paradajkovej šťavy (z DM Drogerie)
500 g pasírovaných paradajok (v tetrapaku)
2 PL hnedého cukru, alebo trochu stévie
200 – 400 ml vody
chilli
soľ a korenie
1-2 PL kukuričného škrobu na zahustenie
Do veľkej panvice či hrnca dáme maslo, opražíme cibuľu. Prilejeme paradajkovú šťavu aj pasírované paradajky. Ochutíme soľou, korením, chilli a pridáme aj trochu stévie, aby omáčka nebola veľmi kyslá. Prilejeme vodu. V troche vody si rozmiešame kukuričný škorb a omáčku zahustíme. Pridáme do omáčky naplnenú papariku. Varíme minimálne 15 minút, aby prešli chute. Keď sú guľky upečené, pridáme ich do omáčky.
Karfiolové pyré:
1 veľký karfiol
2 PL obyčajného masla
soľ
2 PL mlieka
Karfiol podelíme na ružičky a dáme variť vo vode. Keď je uvarený, zlejeme dôkladne vodu a pridáme maslo. Popučíme na pyré. Pridáme mlieko a dochutíme soľou. Ak ste toto pyré ešte nerobili, určite si ho zamilujete! Môžete ho ešte posypať parmezánom.