Mak mám rada a určite nielen preto, že obsahuje viac vápnika ako mlieko. Teraz, keď je mesiac v štýle chutne a zdravo, skúšam zdravšie obmeny mojich obľúbených jedál, ktorých sa nedokážem vzdať. A celkom sa mi toto experimentovanie páči. Fakt, na ktorý si musíte zvyknúť je, že keď zjete nejaký koláčik zo špaldovej celozrnnej múky, budete rýchlejšie a dlhšie sýty. Predtým ste toho jedli na kusy, teraz len po kusoch.
Celozrnné kysnuté cesto
2 ks sušeného droždia Dr. Oetker (to je ako 1 kocka klasického droždia)
1 dcl mlieka + 1 PL hnedého cukru
1 kg hladkej špaldovej celozrnnej múky
1 PL soli
1 dcl oleja
500 ml vlažného mlieka
plnka 1
10 pl maku + 3 pl mlieka + 1 PL medu alebo kukuričného / javorového sirupu = aspoň 1 minútu povaríme
prisypeme 2 hrste hrozienok, a je to.
plnka 2
jahodový dia džem
POSTUP. Vo veľkej mise si urobíme kvások (droždie + mlieko + cukro). Keď podrastie, pridáme do misy ostatné ingrediencie a vypracujeme cesto, necháme na teplom mieste aspoň 30 minút. Potom robíme rovnako veľké guľky – použila som digitálnu kuchynskú váhu a navážila som 30 g guľky. Prstami tvarujeme do požadovaného tvaru (ako na obrázku) a plníme plnkou podľa výberu. Pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňoch 20 minút.