Zas mali akciu a tak som neodolala, dokúpila som si ešte ďalšiu silikónovú podložku na makarónky a kúpila som silikónovú formu na mini oriešky a mušle. Vyskúšame. Milujem obchod Tescoma. O hodinu na to, som už bola v kuchyni a robila som cesto na oriešky. Keďže som chcela, aby boli oriešky hravejšie, do druhej časti cesta som pridala kakao a to bol véééélmi dobrý krok.
Pogooglovala som a skombinovala pár receptov, aby som otestovala najideálnejšie cesto na oriešky. Ukázalo sa, že základom úspechu sú mixérom prebehnuté oriešky rôznej veľkosti a zrnitosti, celozrnná špaldová múka, ktorá v tomto recepte krásne „hrá“ a maslo.
Orieškové cesto
80 g práškového cukru (preosiať)
300 g hladkej celozrnnej špaldovej múky
150 g vlašských orechov nasekaných v mixéri (aby ste mali rôzne veľkosti orieškov), ja som použila tyčový mixér
150 g maslo (izbovej teploty)
2 žĺtky (bielka môžete využiť do ďalšej vianočnej maškrty, ja som robila makarónky, prípadne urobte pusinky)
Kakaové cesto
do 1/2 cesta preosejeme 4 PL kakaa
Postup
Do robota s „K metlou“ som šupla najprv sypké suroviny a potom ostatné. Zapla som na minimum, aby sa z cesta urobila drobná mrvenička. Potom som dala na prvú rýchlosť a už sa pomaly formovalo cesto. Milujem ho. Naplnila som všetkých 48 jamiek na oriešky. V strede som robila jamku na krém. Do zvyšného cesta som pridala kakao. Naplnila som formu s mušľami. Predhriala som si rúru a dala som to na 10-12 minút dnu pri 170 stupňoch. Oriešky sa krásne upiekli. A potom som ich ešte teplé vyklopila a samé povyskakovali s formy. Paráda. Žiadne priliepačky o formičky.
Formy som naplnila cestom ešte raz. Upieklo sa.
Keď sa dopekali začala som robiť krém. Inšpirovala som sa od blogeriek St(v)ory z kuchyne a urobila so ich vanilkový krém. Keď píšem tento blog, ešte neviem či krém stuhol. Snáď áno 🙂 lebo sa mi zdal dosť roztekajúci, a to som ho nad parou šľahala 15 minút, i keď som mala pocit, ze je to celá večnosť. Ale pre krásu (orieškov) sa trpí, že?
Krém je jednoduchý. Nad parou šľaháte 10-15 minút 2 vajíčka + 100 g kr. cukru + 1 vanilkový cukor Dr. Oetker. Potom som krém ešte teplý dala do robota a prešľahala. Dala som na balkón vychladnúť. Keď bol kompletne vychladnutý, primiešala som 100 g masla. Krému nie je veľa, ale maximálne postačuje. Ešte mi aj ostalo. Oriešky zliepame (jeden orieškový + jeden kakaový dokopy krémom, ktorý aplikujeme zdobiacim vreckom.