Stále u mňa vedie tento koláč, myslím, že to pomaly bude už aj desať rokov… ale ten čas letí. Posledný víkend sme si ho upiekli pre zmenu z celozrnnej špaldovej múky. Striedam to, raz pšeničná, inokedy špaldová. Aspoň z polovičnej dávky na menší plech, ale veľmi mi po ňom srdce pišťalo…
Tak tu je receptoš na tú polovičnú verziu:
CESTO:
300 g celozrnnej špaldovej múky
1/2 balenia prášku do pečiva
25 g práškového cukru
1/4 ČL soli
100 g masla
125 ml mlieka
PLNKA:
1 kg ošúpaných a nahrubo nastrúhaných jabĺk
2 PL citrónovej šťavy
60 g hnedého cukru
3 hrste hrozienok
3 nahrubo nasekaných vlašských orechov
POLEVA:
3 PL citrónovej šťavy
1 PL vody
5-6 PL práškového cukru
Spracujeme cesto a dáme na 1 hodinu do chladničky. 2/3 vyvaľkáme na veľkosť plechu + okraje. Cestom vystelieme malý plech (polovicu z veľkého plechu) – aj po bokoch do výšky 1,5 cm. Na to navrstvíme a rukou uhladíme jablkovú plnku. Na to dáme mriežku.
Pečieme 30 minút pri 190 stupňoch, respektíve, kým sa kraje pekne oddelia od plechu a vidieť, že sa upiekli. Pozor, nenechajte koláč veľmi preschnúť, aby bol dostatočne šťavnatý. Hneď ako ho vyberiete, potrite ho celý polevou, najmä miežku, aby zmäkla.
Najlepšie sa krája chladný.